Ekonomika i organizacja turystyki i hotelarstwaAdresaci studiów Studia adresowane są dla nauczycieli przedmiotów zawodowych z zakresu turystyki, rekreacji, hotelarstwa itp., pracowników administracji rządowej i samorządowej, kadry menadżerskiej, pracowników gospodarki turystycznej, hoteli, biur podróży, ośrodków wypoczynkowych, lokalnych i regionalnych ośrodków informacji turystycznej i pracowników obsługujących ruch turystyczny. Wymagane wykształcenie wyższe (inż., mgr inż., licencjat). Cel studiów Celem studiów podyplomowych jest zdobycie wiedzy i umiejętności m.in. z zakresu: współczesnego hotelarstwa w Polsce i na świecie, organizacji i zarządzania turystyką w Polsce i UE, marketingu w hotelarstwie, turystyce, gastronomii i rekreacji, nowoczesnych technologii i systemów informacyjnych w turystyce i hotelarstwie, produktu turystycznego lokalnego i regionalnego. Po ukończeniu słuchacze uzyskują podniesienie kwalifikacji fachowych i uatrakcyjniają posiadaną wiedzę. Są to także studia dla planujących podjęcie samodzielnej działalności gospodarczej z zakresu usług turystycznych, hotelarskich i gastronomicznych. Sposób organizacji zajęć Zajęcia dydaktyczne prowadzone są w formie wykładów, ćwiczeń, seminariów i konwersatoriów w ilości 240 godzin (2 semestry). Dla nauczycieli w ilości 360 godzin (3 semestry) dające uprawnienia do prowadzenia zajęć z przedmiotów zawodowych. Przewidziane są (do wyboru) wyjazdy szkoleniowe na krajowe lub zagraniczne targi turystyczne. Forma ukończenia studiów Warunkiem ukończenia studiów jest zdanie wszystkich egzaminów i uzyskanie zaliczeń przewidzianych programem oraz przygotowanie i obrona pracy dyplomowej o tematyce związanej z problematyką studiów. Organizator studiów Wydział Turystyki i Rekreacji 26-600 Radom, ul. Zubrzyckiego 6 tel. 48 383 11 50 do 55 w. 13 Szczegółowych informacji udziela Dziekanat Wydziału Turystyki i Rekreacji tel. 48 383 11 50 do 55 w. 13 mgr inż. Anna Jaworska |